Γαλλόφωνες χώρες – Η Γαλλική Πολυνησία (Ωκεανία)

  polynesie-2
  Pays francophones – La Polynésie Française (Océanie)
  H Πολυνησία ήταν άγνωστη στους Ευρωπαίους μέχρι που οι μεγάλοι θαλασσοπόροι την ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων των άλλων ηπείρων. Την διεκδίκησαν Άγγλοι και Γάλλοι και τελικά επικράτησαν οι Γάλλοι και η Πολυνησία έγινε γαλλικό προτεκτοράτο το 19ο αιώνα. Το 1959 ονομάστηκε υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας και από τη δεκαετία του 1970 άρχισε η ανάπτυξη του τουρισμού με την κατασκευή του πρώτου ξενοδοχείου στη Μπόρα-Μπόρα. Τα νησιά της Πολυνησίας είναι ονειρεμένα. Εκεί μπορεί να κάνει κανείς κρουαζιέρα από νησί σε νησί, να μείνει σε μπαγκαλόους χτισμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές των κατοίκων, να χαρεί όλα τα θαλάσσια σπορ να απολαύσει τον πράσινο τουρισμό. Ρυάκια, ψηλοί καταρράκτες, καταπράσινες κοιλάδες, υπέροχα θέρετρα πάνω στη θάλασσα, αγορές, νυχτερινή ζωή .Η Πολυνησία περιλαμβάνει πέντε αρχιπελάγη: Société, Tuamotu, Marquises, Australes και Gambier.
Στο αρχιπέλαγος de la Societe βρίσκεται η Ταϊτή όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο από το οποίο γίνεται η εκκίνηση για όλα τα άλλα νησιά. Στο αρχιπέλαγος Tuamotu υπάρχουν πολλές ατόλες, δηλαδή κοραλλιογενή νησάκια σε σχήμα δακτυλίου που περικλείουν μια λιμνοθάλασσα και κάνουν ειδυλλιακές τις καταδύσεις. Για να πάει κάποιος από την Ταϊτή στο αρχιπέλαγος των Marquises χρειάζονται 4 ώρες με το αεροπλάνο δεδομένου ότι η έκταση των νησιών της Πολυνησίας είναι σχεδόν όσο η έκταση της Ευρώπης. Στα νησιά Marquises έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους ο μεγάλος γάλλος ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν και ο τραγουδιστής Ζακ Μπρελ. Η Γαλλική Πολυνησία περιλαμβάνει 118 νησιά διασκορπισμένα σε 4.167 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 245.000 κατοίκους στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η πρωτεύουσα είναι η Παπεετέ με 30.000 κατοίκους.
  Στην Παπεετέ υπάρχουν υπέροχες παραλίες λευκής άμμου στο βυθό των οποίων κατοικούν πολύχρωμα ψάρια πάνω σε τεράστιους κήπους κοραλλιών.Τα νησιά μοσχοβολούν βανίλια, ανανά, καρύδες, είναι γεμάτα μπανάνες, μάνγκο, γκρέιπ φρουτ, παπάγιες, νεράντζια. Παντού δέντρα, λουλούδια όπως ιβίσκοι και βοκαμβίλιες και υπέροχοι ήχοι από αμέτρητα πουλιά. Οι παραδόσεις των κατοίκων (Maohi, Μαορί στα ελληνικά) εκφράζονται με τραγούδια, χορούς με τους ήχους των ουκουλέλε που είναι έγχορδα μουσικά όργανα σε σχήμα κιθάρας.Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και υποδέχονται τους τουρίστες με κολιέ από λουλούδια και τους αποχαιρετούν με κολιέ από κοχύλια. Οι κάτοικοι επιδίδονται στην οστρακοκαλλιέργεια και στην εξαγωγή των πανάκριβων μαύρων μαργαριταριών. Η κουζίνα στα νησιά της Πολυνησίας περιλαμβάνει πολλά ψάρια, οστρακοειδή, φρούτα και λαχανικά.
  Διαβάστε επίσης το άρθρο για το μεγάλο Γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Πωλ Γκωγκέν που έζησε στην Ταϊτή.

(Θα το βρείτε στο κεφάλαιο γαλλική κουλτούρα)